Kelab Usahawan Tegar
Komuniti Usahawan Tegar Malaysia

Sila daftar dahulu, bagi membolehkan anda mengakses masuk ke dalam Laman Forum ini.


Hanya mereka yang berdaftar sahaja boleh menikmati segala kemudahan tanpa batasan.

Jom sertai kami........Percuma sahaja......iklankan perniagaan & bisnes anda disini.


Komuniti Usahawan Tegar
 
PortalHomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Navigasi Cyber Biz
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
SILA KLIK UNTUK RANK
BHO Malaysia Top Site Ranking
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
BHO Malaysia Top Site Ranking
BHO Malaysia Top Site Ranking
Bapakku. Fm
Latest topics
» Salam pengenalan dan persahabatan
Wed Apr 22, 2015 11:40 pm by zynizam

» Salam Ukhwah dan Perkenalan
Thu Aug 15, 2013 1:29 am by Hayati

» Budak Baru
Wed Jan 30, 2013 3:59 am by kedaibiasa

» Salam perkenalan dari Jutawan
Tue Sep 18, 2012 12:58 pm by Rizz One

» This is kedaieverlast 1st post. kenal kenalan.
Tue Sep 18, 2012 12:56 pm by Rizz One

» Jvtl- Calling For 1st unofficial meeting (24th Sept 2012)
Tue Sep 18, 2012 11:35 am by Rizz One

» Entrepreneur Hub (Mampukah menjadi realiti)
Tue Sep 18, 2012 11:30 am by Rizz One

» kereta import mampu milik
Mon Mar 19, 2012 2:15 pm by Rizz One

» Saintis jumpa haiwan seperti udang gergasi
Sat Feb 04, 2012 4:31 am by Rizz One

Usahawan Tegar Counters
Iklan Premium
Iklan Premium

Share | 
 

 Tiada sekolah kebangsaan bahasa Inggeris

Go down 
AuthorMessage
Rizz One
Admin
Admin
avatar

Posts : 167
Join date : 07/07/2011
Location : Kajang

PostSubject: Tiada sekolah kebangsaan bahasa Inggeris   Sat Oct 01, 2011 4:08 am

SERDANG: Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan sekolah kerajaan aliran bahasa Inggeris tidak akan diwujudkan di negara ini kerana ia bertentangan dengan Akta Pendidikan dan Dasar Pendidikan Negara.
Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran berkata, beliau bertanggungjawab untuk melaksanakan apa yang termaktub dalam akta dan dasar yang jelas menyebut bahawa bahasa pengantar di sekolah kebangsaan ialah bahasa Melayu atau bahasa Malaysia.
Tidak mungkin akan wujud sekolah (kerajaan) aliran bahasa Inggeris kecuali jika berlaku perubahan dalam Akta Pendidikan dan Dasar Pendidikan Negara. - Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri
“Tidak mungkin akan wujud sekolah (kerajaan) aliran bahasa Inggeris kecuali jika berlaku perubahan dalam Akta Pendidikan dan Dasar Pendidikan Negara,” katanya pada sidang media selepas melakukan lawatan kerja ke Universiti Putra Malaysia (UPM) di sini, semalam.

Mengulas cadangan pihak tertentu supaya kerajaan menubuhkan sekolah dua aliran, bahasa Melayu dan bahasa Inggeris, beliau berkata, dalam aliran kebangsaan hanya aliran bahasa Melayu dibenarkan tetapi pada peringkat swasta, semua aliran dibolehkan, termasuk bahasa Inggeris selain sekolah jenis kebangsaan (SJK) Cina dan Tamil.

Ketika sesi soal jawab dengan warga UPM, beliau berkata, bahasa yang lebih mudah untuk diajar kepada anak khususnya pada peringkat rendah adalah bahasa ibunda, malah perkara itu dipersetujui pada mesyuarat lembaga eksekutif Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) di Paris, awal minggu ini.

“Sebab itu orang Cina mahukan sekolah (aliran) bahasa Cina, orang India nak bahasa Tamil, begitu juga di Sabah dan Sarawak yang mempunyai pelbagai bahasa,” katanya sambil menambah dasar Memartabatkan Bahasa Melayu, Memperkasakan Bahasa Inggeris (MBMMBI) dibuat bukan sebab kerajaan tidak suka kepada bahasa Inggeris.
“Kerajaan bersikap realistik kerana sepanjang enam tahun Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), ramai gagal. Kita dapati pelajar terutama di luar bandar langsung tidak tahu berbahasa Inggeris, jadi sukar jawab soalan peperiksaan kerana lebih mahir bahasa ibunda masing-masing,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Muhyiddin mengumumkan UPM bakal mempunyai hospital sendiri jika Kabinet bersetuju menyerahkan Hospital Serdang untuk dijadikan pusat pengajaran dan pembelajaran perubatan universiti itu melalui cadangan yang akan dikemukakan Kementerian Pengajian Tinggi.

Katanya, beliau positif dengan cadangan itu, lebih-lebih lagi melihat sokongan warga UPM yang begitu komited untuk mempunyai hospital sendiri sebagai pusat pengajaran dan pembelajaran pelajar perubatannya, sekali gus meningkatkan kualiti dan mutu pengajaran dalam bidang kesihatan dan perubatan.

Ketika ini, tiga universiti menawarkan program perubatan memiliki hospital pendidikan, iaitu Universiti Malaya, Universiti Kebangsaan Malaysia dan Universiti Sains Malaysia (USM), manakala lima lagi mempunyai program sama tetapi menumpang hospital ialah UPM, Universiti Malaysia Sabah, Universiti Malaysia Sarawak, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan Kolej Universiti Islam Malaysia.

Ketika berucap pada sesi pertemuan dengan warga UPM, Muhyiddin mengumumkan geran penyelidikan dan pembangunan (R&D) sebanyak RM5 juta kepada Hospital Veterinar milik universiti terbabit bagi merangsang hospital itu menjadi pusat perubatan veterinar terkemuka di rantau ini dan global.

Beliau juga menyarankan UPM memberi tumpuan menjadi universiti utama dalam penyelidikan jaminan keselamatan makanan di negara ini serta serantau kerana kepakaran institusi itu wajar dikembangkan untuk membantu negara menjamin kecukupan makanan.
Back to top Go down
View user profile http://usahawan-tegar.lifeme.net
 
Tiada sekolah kebangsaan bahasa Inggeris
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab Usahawan Tegar :: Kopitiam :: Isu Semasa-
Jump to: